Spataders laten verwijderen

Hoe laat je spataders verwijderen?

Laat je de behandeling van spataders lang aanslepen? Dan kun je na een tijd bijvoorbeeld last krijgen van eczeem, beschadiging van de ader met een bloeding, bloedklonters in de aders (tromboflebitis of flebitis) en veneus ulcus of ‘open been’. Daarom zal je arts je – afgestemd op de ernst van de ziekte – aanraden om je spataderen te laten verwijderen. De manier wordt bepaald aan de hand van het resultaat van het onderzoek met duplex-echografie. 

Welke interventionele of chirurgische behandelingen zijn er mogelijk? 

Er zijn verschillende behandelingen mogelijk om je spataders te verwijderen. Hieronder vind je meer info over sclerotherapie, percutane flebectomie, een klassieke stripping en endoveneuze behandelingen. 

> Sclerotherapie 

Bij sclerotherapie spuit de arts met een klein naaldje een vloeistof of schuim in om de spatader te doen verdwijnen. Dat irriteert de vaatwand, waardoor ze zal ontsteken en samenkleven. De techniek wordt ook toegepast om de zogenoemde ‘spider veins’ (kleine paars-rode adertjes) te verwijderen. Sclerotherapie wordt meestal uitgevoerd op raadpleging. Met schuim (foam-ablatie) kan de arts zelfs grotere, oppervlakkige spataders behandelen. Eventueel kunnen daarna wondjes en/of een bruinverkleuring van de huid optreden bij zo'n 5 tot 30% van de patiënten. In de meeste gevallen verdwijnen die bijwerkingen na enkele maanden. 

> Percutane flebectomie 

Percutane flebectomie is een techniek waarbij oppervlakkige spataders van 1 tot 3 millimeter chirurgisch verwijderd worden. Via een minuscuul sneetje wordt de spatader met behulp van een haakje onderhuids opgevist, afgebonden en uitgetrokken. Achteraf kleeft de arts de sneetjes dicht met speciale hechtingsstrips. Deze techniek kan eventueel gecombineerd worden met een andere behandeling van de grotere spataders (zie hieronder bij ‘endoveneuze behandeling’). 

> Klassieke stripping 

Stripping is de klassieke techniek voor het verwijderen van grote spataders. De arts maakt een sneetje in de lies en ter hoogte van de knieholte of enkel en bindt daarna de spatader af op de plaats waar die in de diepere ader uitmondt. 

Vervolgens schuift de arts een stripping-katheter in de ader om de spatader er volledig uit te trekken. Tijdens de operatie wordt gebruikgemaakt van echografie om de exacte locatie van de spatader te bepalen en het aantal sneetjes tot een minimum te beperken. 

Goed om te weten: deze techniek wordt steeds vaker vervangen door een endoveneuze behandeling.

> Endoveneuze behandelingen 

Voor de behandeling van spataders worden endoveneuze technieken het meest gebruikt. Er bestaan verschillende technieken zoals laserablatie, ablatie met radiofrequentie, stoomablatie of het gebruik van speciale lijm. 

• Bij een endoveneuze behandeling wordt een katheter in de ader geprikt op de plaats waar de veneuze kleppen niet meer werken. Via deze ‘prik’ wordt de katheter opgeschoven tot aan de lies. Als de vaatchirurg de katheder terugtrekt, wordt de ader dichtgebrand. Dat kan zowel door gebruik te maken van laserstralen, radiogolven, stoom of lijm. 

• De spatader wordt dus niet uit het lichaam verwijderd, maar zal na verloop van tijd verschrompelen en verdwijnen. Het voordeel van een endoveneuze behandeling is dat er geen sneetje in je lies of been gemaakt hoeft te worden, zodat je minder blauwe plekken (hematomen) en pijn hebt.

Vat zware benen
niet te licht op

Bereken je veneuze leeftijd